Gudhjem Banen 100 år

Den 27. juni er det 100 år siden at Alminding-Gudhjem Jernbanen åbnede. Det fejres med udstilling på Gudhjem Museum. Herunder følger en invitation til ferniseringen fra Gudhjem By- og Mindeforening:

Den 27. juni 1916 indviedes Alminding-Gudhjem Jernbanen med pomp og pragt: trafikministeren og amtmanden med høje hatte og stort følge kørte den 18 km lange banestrækning fra Almindingen Station over Christianshøj, Aaløse, Østermarie og Østerlars til Gudhjem i festudsmykket tog og med stop ved alle stationer og holdepladser.

Gudhjem Banen 100 årBanen fik stor betydning for bysamfundenes udvikling, selv om banen fik en ret kort levetid. Efter 2. verdenskrig blev rutebilerne – også drevet af DBJ – en alvorlig og hurtig konkurrent. Banen blev nedlagt i 1952 – efter kun 36 års drift. Skinnerne blev taget op, og tilbage idag – efter 100 år – står kun de særprægede stationsbygninger, skabt af to unge arkitekter, der senere blev meget berømte, nemlig Kay Fisker og Aage Rafn.

I anledning af jubilæet indbydes du/De med ledsager til åbning af udstillingen Gudhjembanen 100 år på Gudhjem Museum i den tidligere stationsbygning, som gennem de senere år er blevet restaureret. Udstillingen beskriver banens historie i billeder og ord og med effekter fra banen samt et par modeller.

Arrangementet finder sted på selve jubilæums­dagen,

mandag d. 27. juni kl 14.00.

Der vil være musikunderholdning ved Rønne By-orkester og formanden for DBJ-museet i Nexø, Sten Møller, vil tale om banen og dens historie og betydning. Udstilllingen åbnes derefter af formanden for kommunens Fritids- og Kulturudvalg og der sluttes af med et lille traktement sponsoreret af Dagli’ Brugsen i Gudhjem og Restaurant Brøddan.

 

Hjertelig velkommen!

Gudhjem By- og Mindeforening, i samarbejde med DBJ Museet i Nexø

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*