Møllens første sommer

Gudhjem.nu bringer her en beretning fra formanden for Foreningen Gudhjem Mølle, Pelle Nybirk:

Kalenderen siger 1. september og efteråret er officielt over os. Ligesom Gudhjem går ind i en ny fase, betyder det også at vi går ind i en ny fase for Gudhjem Mølle. Caféen, brødudsalget og pop-up butikkerne stopper. Til gengæld er Møllen nu klar til at blive taget i brug af alle andre. Medlemmer som ikke-medlemmer. Eksempelvis kan du læse mere om hvordan man lejer hele eller dele af Møllen lige her. Men inden vi snakker fremtidsplaner, skal vi først se tilbage på sommeren der er gået. Skal man sige det kort, må man sige at det har været en kæmpe succes. Den lange historie er at det er en sandhed med modifikationer.

De gode ting først; Møllen har haft masser af besøgende. Ligeså har pop-up butikkerne og søndagsmarkedet “Marked på Toppen”. Der har været stor tilfredshed med de mange arrangementer der er blevet afholdt, med det lækre brød og selve konceptet. Møllen har fået masser af rosende omtale, både af de lokale og landsdækkende medier.

aviser

Men der er dog også ridser i lakken. Udover en række opstarts vanskeligheder og børnesygdomme, som man må forvente af et nyt projekt, har særlig én ting pillet ved succes-billedet. Larmen. Der er blevet afholdt en række musik og festarrangementer i løbet af sommeren. De har været rigtig godt besøgt, særligt af ungdommen. Og det er jo fantastisk at vi kan lave nogle arrangementer som ungdommen gider komme til. Hvis vi gerne vil have at ungdommen på et tidspunkt flytter tilbage til øen, så skal vi sørge for at de føler sig velkomne og at øen også har noget at byde dem. Men med fest og musik følger larm, som særligt bringer naboer til Møllen gener. Lad det være sagt, foreningens bestyrelse er selv overrasket over antallet af musik og fest arrangementer. Der har været for mange fester og for meget larm.

Rasmus Nøhr i Gudhjem Mølle 28. juli. Foto: Uffe Rask.

Larmen og de øvrige gener ved festlighederne førte til en række klager fra naboerne til Møllen. Bestyrelsen indkaldte derfor til møde med de nærmeste naboer til Møllen. Det blev afholdt i Scala Gudhjem den 22. august. Inden dette møde havde bestyrelsen forelagt klagerne og utilfredsheden overfor forpagterne som stod meget forstående og beklagende tilbage. De gjorde det dog også klart at der blev nødt til at blive afholdt en vis mængde musik og festarrangementer, ellers kunne butikken simpelthen ikke løbe rundt. Det behøvede dog ikke at være så mange som sommeren 2015 bød på. Vi stod altså overfor et dilemma: På den ene side havde vi naboerne at tage hensyn til og på den anden side Møllens cafédrift.

Det var netop dette dilemma der var hovedemnet på mødet med naboerne den 22. august. I alt var 13 naboer eller repræsentanter mødt op og 4 medlemmer af bestyrelsen deltog, mig selv inklusiv. Til at starte med fremlagde vi resultaterne af vores møde med forpagterne. Vi fremlagde et forslag for fremtidens Mølle som vi havde udarbejdet i fællesskab med forpagterne, hvor der blev taget hensyn til naboerne. Dette foreslag indeholdt blandt andet en række lyddæmpende foranstaltninger, et begrænset antal musikarrangementer samt bedre lukning og oprydning af festlighederne. Vi gjorde det dog også klart at for at Møllen kunne fortsætte, måtte man acceptere musikarrangementer fredag/lørdag i højsæsonen. Det er simpelthen essentielt at der er en café i Møllen udover de øvrige aktiviteter. Ellers kommer der ikke nok besøgende. Historien taler jo sit sande sprog: Igennem 10 år har forskellige forpagtere forsøgt at drive Møllen, men alle har måtte dreje nøglen om, oftest efter kun én sæson. Mig sig inklusiv. Almindelig cafédrift og brødudsalg er simpelthen ikke nok til at få en forretning til at køre rundt.

Herefter var ordet frit for alle og der blev debatteret og snakket om mange forskellige aspekter. Alle kom til orde og fik mulighed for at komme ud med de frustrationer de måtte have. Det var dog ikke alle naboer der var utilfredse med musikarrangementerne. Udover at drøfte det der var sket så vi også fremad. Da debatten havde bølget frem og tilbage et godt stykke tid, bad ordstyreren naboerne om enkeltvis at tilkendegive deres holdning til fremlagte forslag. Der var bred enighed om at give Møllen endnu en chance og acceptere de reducerede gener der måtte komme.

Uffe og Kasper, første åbningsdag i Møllen

Mødet sluttede altså positivt, og bestyrelsen takker alle de deltagende for fremmødet samt udfaldet af mødet. Efter mødet fremlagde vi resultatet for Poul  Friis Hansen, direktør i Bornholms Brand som ejer Gudhjem Mølle, som var yderst tilfreds. Næste opkald gik til Kasper Buchardt Thye, forpagter af Møllen samt manden bag Svaneke Brød. Med aftalen i hånden samt en glad direktør i Bornholms Brand kunne vi tilbyde Kasper at fortsætte driften næste sommer. Det sagde han ja tak til. Alt er derfor nu på skinner for at fortsætte Møllen næste år. Igen med dejligt brød, spændende pop-up butikker og enkelte musikarrangementer (med væsentligt mindre støj).

Men bare rolig, der kommer også til at ske forandringer. “In tranquillo mors, in fluctu vita (I stilheden døden, i strømmen livet)” som mottoet på mit (gamle) universitet lyder. Hos bestyrelsen har vi en masse planer for hvordan man kan forbedre oplevelsen og ligeledes har forpagterne. Vi kan faktisk allerede løfte sløret for nogle af dem søndag den 20. september. Den dag inviterer Foreningen Gudhjem Mølle nemlig alle sine medlemmer til Fremtidsmøde for Gudhjem Mølle. Det sker i Gudhjem Mølle klokken 14-16. Der vil blive serveret kaffe/the og kage. Arrangementet er udelukkende for medlemmer af foreningen, men det er muligt at melde sig ind på selve dagen.

Til mødet vil vi kort fortælle om de nye tiltag i forhold til næste sommer, men det vigtigste emne er hvad vi skal bruge Møllen til i mellemtiden? Nu er den jo ledig de næste 9 måneder. Så hvis du har en god idé til arrangementer, events, kurser, møder, madklubber eller alt muligt andet – så tag dem med den 20. september.

Mvh Pelle Nybirk

Formand i Foreningen Gudhjem Mølle